News

Know about market updates

Panettone

Ända sedan jag började resa till Italien för flera år sedan så har jag undrat vad som finns i dessa höga paket som kan stå i barer runtom i landet. Onekligen är det ett typ av bakverk. Men när och hur äter man det?, har jag frågat mig själv.

Picture of Panettone in supermarketNyligen hälsade jag på vänner på Malta och innan jag skulle bege mig så frågade de mig om jag ville ha en “Panettone” med mig hem?
Jag frågade, “Vad är Panettone?”
De svarade bestört, “Du har flyttat till Italien och vet inte vad Panettone är för något?” och skrattade sedan.

Panettone är en typ av hög kaka som främst äts vid jul och nyår. Den är ofta naturligt jäst och bakad med russin, kanderad citrusfrukt, söt likör etc – allt beroende på vilket märke eller område den kommer ifrån. Panettone kan ätas som den är, uppskivad, eller med crema med mascarpone som bas.

Ursprungligen sägs den komma från Milano. Idag säljs det Panettone överallt i Italien. I min provins, Genova, så har de sin egen variant Pandolce, som är lägre och inte lika fluffig.
Även i Brasilien, Argentina och andra delar av Sydamerika, dit många italienare utvandrade, har Panettone blivit väldigt populärt.