News

Know about market updates

Tryffel – ett doftande under

Tartufo eller tryffel är väl något som man gillar eller inte gillar. Det är en säregen smak som vi inte är vana vid i Nordeuropa. Jag har lärt mig tycka om smaken, och nu kan jag inte låta bli att beställa in så fort det finns tryffel på menyn.

Fresh trufflesDet finns svart och vit tryffel. Svart är billigare och vanligare med en längre säsong. Den vita tryffeln är mycket ovanligare och hett eftertraktad av såväl italienare som gourmeter runtom i världen. Den har en starkare och ännu mer förförande doft än sin svarta kusin.

Tryffeln växer på trädrötter under marken. För att finna tryffeln använder man sig av tryffelsvin, likt på medeltiden, eller “tryffel-hundar” som lärts upp att känna igen doften och hitta svampen. Kända tryffelområden är Piemonte i norra Italien, Toscana och Umbrien i mellersta Italien.

Pasta with truffle shavingsTryffel serveras som primo piatto med tagliolini eller polenta. Som secondo piatto kan man exempelvis hitta oxfilé eller tartare med ett täcke av hyvlad tryffel.

I staden Alba, Piemonte hålls det en tryffelfestival varje år – från mitten av oktober till mitten av november – där du kan avnjuta denna kulinariska läckerhet tillsammans med ett av Italiens bästa rödviner, Barolo.

Ett måste på presentlistan: Tryffel-hyvel!