News

Know about market updates

Oliver, Oliver!

Olivträd vid skördNu har det varit november och olivskörden är avklarad. Det är alltid stor aktivitet och alla talar om olivernas kvalitet. Alla ute på landet pilar omkring i små trehjuliga Ape, fullastade med backar och nät. Näten lägger man ut under olivträdet som skall skördas. Man repar oliverna för hand och låter dem falla ner i nätet. Står trädet i en backe måste nätet spännas upp på pinnar, så att inte oliverna rullar ner till grannen. De som har många olivträd använder ett motoriserat spröt, som försiktigt får oliverna att släppa greppet.

Skördade oliverSen fort iväg till olivkvarnen, frantoio, där skörden vägs in. Stora stenhjul krossar oliverna till en pasta. Olivpastan läggs på runda mattor som ser ut som knäckebröd med hål i mitten. Mattorna träs på en gängad stång, man pressar ihop mattorna och längst ner börjar det rinna en friskt grönfärgad olja.

Årets olivolja är född. Alla avsmakar! I min by har de flesta av grannarna 100-200 olivträd. Jag har tyvärr bara ett…Varje träd ger 1-2 liter färdig olja.

FrantoioEn granne har en olivlund med stora träd som delat sig i fyra stammar. Det påstås att de är tusen är gamla. Han kallar sin olja Olio di Mille Anni.

Kom gärna ner och hälsa på, vi visar er boenden i dagarna två!